Čtyři jednotky hasičů likvidovaly požár v kuchyni domu v Hlinsku. Žena chtěla připravit hranolky, nalila si asi 750 ml oleje do hrnce a přikryla ho pokličkou. Zhruba po pěti minutách pokličku z hrnce odkryla a v tu chvíli se z hrnce vyvalil kouř a vyšlehly plameny. Žena nenechala hrnec bez dozoru. Bohužel se lekla, popadla jiný hrnec s vodou a nalila na hořící olej. A to byla osudová chyba. V ten okamžik se vznítila část kuchyňské linky. Žena vzala děti i psa a utekla s nimi do bezpečí. Kamarádka poté zavolala hasiče. Ti požár uhasili, a ještě termokamerou zkontrolovali kuchyň i digestoř, aby nedošlo k opětovnému vznícení. Škoda byla předběžně vyčíslena na 50 tisíc korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši 1,5 milionu korun. Naštěstí se celá událost obešla bez zranění.
Hasiči radí:
- nikdy nenechávejte připravované jídlo bez dozoru, pokud jsou zapnuty spotřebiče,
- horký olej na pánvi NIKDY nehaste vodou nebo vodním hasicím přístrojem,
- nejednejte unáhleně a impulzivně,
- nejprve vypněte přívod energie (elektřina, plyn),
- pokud nemáte k dispozici hasicí roušku nebo hasicí přístroj, můžete použít improvizované prostředky, například: nehořlavý sypký materiál (sůl, hlína z květináče), mokrou utěrku nebo hadr, pokličku, pečicí plech.
Pro rychlejší zjištění požáru ve vaší domácnosti vám může pomoci autonomní hlásič požáru, pro jeho likvidaci speciální hasicí přístroj pro hašení jedlých olejů a tuků (třída F).
Teplota kdy se olej vznítí je zhruba 370 st. Celsia.
Jak to vypadá, když se olej v hrnci vznítí se podívejte v našem videu. https://youtu.be/zOWDga-BeLc
por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí
© Foto: Pixabay