Nikdy ho nedávejte do následujících míst! Ať už v kuchyni používáte jakýkoli olej, měli byste se neustále starat o jeho správné skladování. I ten nejkvalitnější olej se totiž může zničit v případě, že není uložen ve správných podmínkách. Opravdu si nejspíš ani nejste vědomi chyby při uskladňování oleje a necháte ho jen tak ležet v kuchyni. Znečištěný, hořký nebo žluklý olej však není ideální pro zdraví.

Studený a tmavý prostor

Přímé světlo a teplo oleji nesvědčí. Dražší oleje se prodávají rovnou v matných nádobkách, protože světlo jim nedělá dobře. Pomoci může i nalití oleje do tmavé a uzavíratelné nádobky. Dokonce i teplo sebou přináší negativní vliv na olej a zkracuje jeho životnost, proto jej skladujte buď v chladnější části kuchyně ve skříňce, nebo v lednici.

Změny teplot nejsou příliš rozumné, proto z lednice odčerpejte určené množství oleje a vraťte ho zpět, nebo přelijte malé množství oleje do menší lahve pro rychlé použití a uložte je v chladničce.

Vyhněte se oxidaci!

Pokud olej přelijete do tmavé nebo menší uzavíratelné nádobky, dávejte pozor na oxidaci. Neúčinně fixovaný olej oxiduje a kvalita oleje se bohužel snižuje. Při činnosti se do oleje také mohou dostat malé prachové částečky.

Olej spotřebujte do tří měsíců

I za nejlepších podmínek byste měli olej spotřebovat do tří měsíců od otevření. Dávejte si pozor na výhodné větší balení, protože 10 litrů oleje nespotřebuje každý během tří měsíců. Po uplynutí doby si olej neudrží všechny své živiny a změní se jeho chuť.

V každém případě budete moci olej, který je v domácnosti déle uložen, použít i k jiným než kulinářským účelům. Například k promazání vchodových čepů nebo k čištění dřevěného nábytku.

Kam se starým olejem?

Rozhodně nevylévejte použitý olej do dřezu nebo do toalety. Pokud jej nelze znovu použít v kuchyni, měli byste jej uložit do sběrné nádobky a jednou za čas jej odnést do speciálního kontejneru.

© Jana Kolínková; plnezdravi.cz
© Foto: Pixabay

Lidé neumějí uskladňovat olej a ohrožují své zdraví